Loading...

Dr. Σάββας Γερμανός | Γυναικολογικό Ιατρείο
ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ & ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ & ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ & Η ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ;

Τα οιστρογόνα, μια από τις γυναικείες ορμόνες, παράγονται από τις ωοθήκες της γυναίκας, κατά τα αναπαραγωγικά της χρόνια. Έχουν επιδράσεις σε διάφορα όργανα και ιστούς του σώματος.

Η οιστρογονική ανεπάρκεια προκαλεί δυο τύπους επιδράσεων: εκείνες που μπορεί να γίνουν αισθητές κατά την εμμηνόπαυση και εκείνες που ίσως να μη γίνουν αρχικώς αισθητές, αλλά μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία.


Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, με αποτέλεσμα την οιστρογονική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλά και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων των οστών μακροπρόθεσμα.

Το συνηθέστερο εμμηνοπαυσιακό σύμπτωμα είναι οι εξάψεις, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο άνω τμήμα του σώματος. Άλλα συνήθως εμφανιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν νυχτερινές εφιδρώσεις, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο, κολπική ξηρότητα και συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα.

Όμως, ακόμη και αν δεν έχετε εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, το σώμα σας θα υποστεί ούτως ή άλλως τις συνέπειες της οιστρογονικής ανεπάρκειας. Η οιστρογονική ανεπάρκεια αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης (σημαντική απώλεια οστικής μάζας), γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Μερικές φορές, το πρώτο και μοναδικό σύμπτωμα της σημαντικής απώλειας οστικής μάζας (οστεοπόρωση) είναι ένα κάταγμα οστού.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Η οστεοπόρωση είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σημαντική απώλεια της οστικής πυκνότητας. Επέρχεται ως αποτέλεσμα οιστρογονικής ανεπάρκειας ή άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΗ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ:


Εγκέφαλος: Η έρευνα συνεχίζεται για να ελεγχθεί η σχέση μεταξύ εμμηνόπαυσης και γνωσιακής λειτουργίας, απώλειας μνήμης και διάθεσης.

Καρδιά: Από τη δεκαετία του 1950, ευρείας κλίμακας κλινικές μελέτες έχουν ερευνήσει την καρδιαγγειακή νόσο, περιλαμβανομένων της χοληστερόλης, του εφράγματος και του θανάτου, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Παχύ έντερο: Η συνεχιζόμενη έρευνα εξακολουθεί να διερευνά τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Οφθαλμοί: Η συνεχιζόμενη έρευνα εξακολουθεί να διερευνά τον καταρράκτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς και τη συνδεόμενη με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την κύρια αιτία τύφλωσης στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Δόντια: Η έρευνα εξακολουθεί να ερευνά τη σχέση μεταξύ απώλειας δοντιών και εμμηνόπαυσης.