Loading...

Dr. Σάββας Γερμανός | Γυναικολογικό Ιατρείο
mhtrikos-thlasmos

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ, Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ο Θηλασμός είναι ο πιο φυσικός τρόπος διατροφής του νεογέννητου μωρού και η συνέχιση μιας υπέροχης σχέσης που έχει δημιουργηθεί στη διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης. Το σώμα της μητέρας παράγει αυτό ακριβώς που χρειάζεται το μωρό της. Για τη μητέρα ο θηλασμός, είναι ο πιο εύκολος και φυσικός τρόπος να μάθει να ικανοποιεί τις ανάγκες του μωρού της. Η μητέρα που θηλάζει, αισθάνεται ολοκληρωμένη σαν γυναίκα, που βοηθά να μεγαλώσει το παιδί της σωστά, δίνοντας του, ότ,ι πιο πολύτιμο στο ξεκίνημα της ζωής του. Με τον θηλασμό δημιουργείται ένας ιδιαίτερος δεσμός. Ο δεσμός αυτός δεν δημιουργείται μόνο μεταξύ της μητέρας και του μωρού της, που είναι πρωταγωνιστές αυτής της σχέσης, αλλά και μεταξύ όλης της οικογένειας. Με τον θηλασμό δημιουργείται κλίμα αμοιβαίας αγάπης και στοργής μέσα στην οικογένεια.

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Ήδη, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το στήθος προετοιμάζεται για το θηλασμό. Το πιπίλισμα του μωρού είναι αυτό που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξή του. Στο θηλασμό ισχύει ο νόμος της ζήτησης και της προσφοράς, όσο το μωρό θηλάζει τόσο περισσότερο γάλα παράγεται για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του. Για μια εύκολη έναρξη του θηλασμού, αυτός θα πρέπει να αρχίζει μέσα στην πρώτη μισή ώρα μετά τον τοκετό και πάντα με τις οδηγίες μιας μαίας. Οι μαμάδες θα πρέπει να γνωρίζουν πως στην αρχή (τις δυο πρώτες μέρες) εκκρίνουν πρωτόγαλα - γάλα πυκνό και κίτρινο, πλούσιο σε πρωτεϊνες και αντισώματα - και πως η ποσότητα του είναι τόση όση χρειάζεται το μωρό. Το πρωτόγαλα είναι ένα ζωντανό εμβόλιο για όσες αρρώστιες έχει περάσει η μητέρα στη ζωή της. Προετοιμάζει το πεπτικό σύστημα και το προστατεύει από βλαβερούς μικροοργανισμούς του εξωτερικού περιβάλλοντος. Την Τρίτη ημέρα έρχεται το κανονικό γάλα, πιο υδαρές, λευκό ή γαλαζωπό, με περισσότερα σάκχαρα και λίπη.

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Το πιο σημαντικό για να πετύχει ο θηλασμός είναι να τοποθετήσουμε το μωρό στη σωστή στάση. Το μωρό πρέπει να είναι «κοιλιά με κοιλιά» με την μαμά του.

Η μαμά θα πρέπει να πάρει μια άνετη στάση. Η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να είναι καλά στηριγμένη, τα πόδια να σχηματίζουν «γέφυρα» και να παρεμβάλλεται μαξιλάρι μεταξύ των ποδιών και του μωρού.

Η μητέρα θα πρέπει να κρατά τον μαστό της με το αντίστοιχο χέρι (αριστερός μαστός, αριστερό χέρι), από την βάση του. Προσφέρει έτσι το στήθος της, σφίγγοντας το μαστό με τον αντίχειρα και στηρίζοντας τον με τα υπόλοιπα δάχτυλα σε σχήμα καμπύλης. Το άλλο της χέρι κρατά απ’ τον αυχένα το μωρό, προκειμένου να το κατευθύνει την ώρα που αυτό ανοίγει διάπλατα το στόμα του και να πιάσει τη θηλή. Τότε η μητέρα θα πρέπει να το πιέσει αρκετά πάνω της, ώστε η θηλή της να μπει βαθειά στο στόμα του και το μωρό να πιπιλίσει και μέρος της θηλαίας άλω (σκούρα κυκλική περιοχή γύρω από τη θηλή).

Ο θηλασμός θα πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει από ένα μαστό, ακόμα και αν ο θηλασμός κρατήσει μια ώρα. Στον επόμενο θηλασμό δίνουμε τον άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί στην αρχή του θηλασμού, το γάλα είναι αραιό, στη μέση πολύ παχύ σε θρεπτικά συστατικά και στο τέλος περιέχει ουσίες που το κάνουν να αποκοιμηθεί.

Όσο το μωρό κάνει ενεργητικό πιπίλισμα το αφήνω στο στήθος. Όχι παραπάνω από μια ώρα. Με το πέρασμα των ημερών θα μειώνει την διάρκεια του θηλασμού και κάποια στιγμή θα φτάσει τα είκοσι λεπτά.

Για ένα ιδανικό θηλασμό, χωρίς προβλήματα, το νεογνό θα πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά, να παίρνει δηλαδή μόνο μητρικό γάλα, χωρίς συμπληρώματα ξένου γάλακτος.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΓΝΟ

Ο θηλασμός, επιδρά στην ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του μωρού. Η επαφή του μωρού, σώμα με σώμα, με την μητέρα του, κάνει τα παιδιά που θηλάζουν, να πιστεύουν στον εαυτό τους, να έχουν αυτοπεποίηθηση και να γίνονται πιο γρήγορα ανεξάρτητα και κοινωνικά.

Όπως αποδεικνύεται από πολλές έρευνες, το μητρικό γάλα κάνει πιο έξυπνα παιδιά, τουλάχιστον ως την ηλικία των επτά ετών, με περισσότερες ικανότητες στην δυνατότητα της μάθησης. Αυτό ίσως οφείλεται στον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα λίπη του μητρικού γάλακτος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Με το θηλασμό, το μωρό παίρνει και ζωντανά κύτταρα. Μια σταγόνα γάλακτος περιέχει 4.000 ζωντανά κύτταρα – τα αντισώματα. Αυτά κάνουν ισχυρή την άμυνά του, απέναντι σε διάφορες αρρώστιες.

Το μητρικό γάλα, προφυλάσσει το μωρό από αλλεργίες, ειδικά σε οικογένειες που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, που υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να εμφανιστεί κάποια αλλεργία στο παιδί.

Με το μητρικό γάλα, τα κόκκαλα και οι μύες του προσώπου του μωρού, αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει γιατί το μωρό, με το πιπίλισμα που κάνει στον θηλασμό, γυμνάζει και όλους τους μύες και τα κόκκαλα του προσώπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο να αναπτύσσεται γρηγορότερα και καλύτερα, αλλά να βγαίνουν πιο γρήγορα τα δόντια του και το παιδί να μιλά πιο σύντομα και καθαρά από πολύ μικρότερη απ’ τη συνήθη ηλικία.

Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο.

Το μητρικό γάλα τα προστατεύει από τον κίνδυνο του ξαφνικού νεογνικού θανάτου στον ύπνο.

Με τον θηλασμό, μειώνεται στα μωρά ο κίνδυνος απ’ τον ίκτερο.

Τέλος ο θηλασμός, έχει μακροχρόνια πλεονεκτήματα για την υγεία του παιδιού και αργότερα του ενήλικα, αφού έχει αποδειχθεί ότι προφυλάσσει από την παχυσαρκία και μερικές αρρώστιες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και πολλές άλλες αρρώστιες.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ

Δεν κοστίζει.

Διαθέσιμο οποιαδήποτε ώρα το μωρό θέλει να φάει.

Φτιαγμένο ειδικά για τις ανάγκες του μωρού.

Έχει πάντα σωστή θερμοκρασία.

Με τον θηλασμό, παράγονται ενδορφίνες που την ηρεμούν, την κάνουν πιο ευαίσθητη και ευτυχισμένη.

Μπαίνει πιο εύκολα στον «ρόλο της μητρότητας».

Χάνει πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του στήθους και των ωοθηκών.

Μειώνει την πιθανότητα οστεοπόρωσης.

Η μήτρα επανέρχεται γρηγορότερα στην αρχική της θέση.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΟΥΝ

Όταν η μητέρα δεν θέλει.

Όταν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όταν είναι αναγκασμένη να παίρνει κάποια φάρμακα, τα οποία περνούν στο μητρικό γάλα.

Όταν το μωρό πάσχει από κάποιες νόσους και ο γιατρός ή η μαία της την ενημερώσουν ότι δεν μπορεί να θηλάσει (νόσοι όπως φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία κτλ.).

Μέχρι πότε μπορεί μια γυναίκα να θηλάζει;

Μέχρι τον έκτο μήνα, το μητρικό γάλα καλύπτει όλες τις ανάγκες του μωρού, χωρίς την προσθήκη καμίας άλλης διατροφής. Μπορεί όμως να συνεχίσει το θηλασμό ως τον πρώτο χρόνο, προσθέτοντας από τον έκτο και πέρα, σταδιακά και άλλες τροφές.

Ποιες ουσίες δεν αρέσουν στο μωρό;

Ο γιατρός ή η μαία σας, θα πρέπει να σας δώσει μετά τον τοκετό, μια σωστή διατροφή για τον θηλασμό. Γενικώς θα πρέπει να αποφεύγονται οι δυνατές μυρωδιές, οι καφέδες, τα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά.

Χαλάει το στήθος της γυναίκας με τον θηλασμό;

Όχι, με το τέλος του θηλασμού, με τις κατάλληλες ασκήσεις που θα σας δείξει η μαία σας, το στήθος παίρνει το σχήμα και το μέγεθος που είχε πριν. Αλλωστε στην εγκυμοσύνη το στήθος μεγαλώνει και κρεμά λόγω βάρους είτε η γυναίκα θηλάσει είτε όχι.