Loading...

Dr. Σάββας Γερμανός | Γυναικολογικό Ιατρείο
HPV

HPV

Οι ιοί HPV προσβάλλουν κυρίως το δέρμα αλλά και την επιφάνεια πολλών οργάνων όπως του λάρυγγα, του οισοφάγου της ουροδόχου κύστης κλπ. Η θέση όμως που η μόλυνση συσχετίζεται με ιδιαίτερες επιπλοκές είναι το κατώτερο γεννητικό σύστημα της γυναίκας (τράχηλος, κόλπος, αιδοίο).

Ενοχλητικές αλλοιώσεις όπως τα οξυτενή κονδυλώματα αλλά και πιθανά επικίνδυνες για τη ζωή, όπως η δυσπλασία και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, σχετίζονται άμεσα με την μόλυνση από τον ιό.

Ο ιός μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.

Στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πολλαπλή αλλαγή ερωτικών συντρόφων, αλλά και η πρώιμη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα μόλυνσης με τους διάφορους τύπους του ιού. Από τους περίπου 70 γνωστούς μέχρι σήμερα τύπους (HPV 1, 2, …, 70, …) τουλάχιστον 22 μπορούν να μολύνουν τη γεννητική περιοχή προκαλώντας ανάλογα με τον τύπο από καλοήθεις θηλωματώδεις αλλοιώσεις μέχρι βαρειές δυσπλασίες και διηθητικά καρκινώματα (ιοί χαμηλής, μέτριας και υψηλής ογκογενετικής δράσης).

Ενδείξεις μόλυνσης από τους ιούς HPV μπορεί να αποτελέσουν οι μορφολογικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται κατά την κυτταρολογική εξέταση (PAP test), η οποία μέθοδος όμως δεν έχει μεγάλη ευαισθησία, δεδομένου ότι αφ’ ενός είναι υποκειμενική και αφ’ ετέρου οι ιοί είναι δυνατόν να μην έχουν προκαλέσει ακόμη βλάβες στα κύτταρα (πολύ συχνά). Η ανίχνευση και τυποποίηση (διαπίστωση ιών χαμηλής, μέτριας, υψηλής ογκογενετικής δράσης), του ιού γίνεται με ασφάλεια αποκλειστικά και μόνο με τις ιδιαίτερα ευαίσθητες μεθόδους της μοριακής βιολογίας.

Η πλέον ευαίσθητες μέθοδοι από αυτές (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης ή PCR) αν και πολυδάπανη προς το παρόν για το διαγνωστικό εργαστήριο, αποτελεί παγκοσμίως τη μέθοδο εκλογής για τη μελέτη των λοιμώξεων από τους ιούς HPV.

Η τεχνική PCR εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα μας και η συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων της, με το PAP test, και την κολποσκοπική εμφάνιση του τραχήλου, δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στον θεράποντα γυναικολόγο, ούτως ώστε να εκτιμήσει την πρόγνωση της εξελισσόμενης αλλοίωσης και να λάβει θεραπευτικές αποφάσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΣ.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV ανιχνεύται στο 99.7% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

70% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων «αντιμετωπίζουν» τον ιό κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Είναι ένα εμβόλιο για την πρόληψη των υψηλού βαθμού τραχηλικών δυσπλασιών (CIN 2/3), του καρκίνου του τραχήλου ,των υψηλού βαθμού αιδοιϊκών δυσπλασιών (VIN 2/3) , και των εξωτερικών γεννητικών κονδυλωμάτων που προκαλούνται από τους τύπους 6,11,16,18 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Ενδείκνυται για γυναίκες ηλικίας 16 έως 26 ετών και στα παιδιά και εφήβους ηλικίας 9-15 ετών χωρίς να υπάρχει καμία αντένδειξη για την χρήση του σε γυναίκες μεγαλυτέρων ηλικιών ή σε άνδρες.

Τόσο το Τεστ Παπανικολάου (PAP test) όσο και το HPV test δεν είναι απαραίτητα να προηγηθούν για να γίνει ο εμβολιασμός.

H λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) υποστρέφει σε μεγάλο ποσοστό και ιδιαίτερα στη νεαρή ηλικία.

Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης και πυρετός όπως εμφανίζονται σε όλα τα εμβόλια.

Κλινική εμπειρία από εκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο.

Η αρχική σειρά των εμβολιασμών αποτελείται από 3 ξεχωριστές δόσεις 0,5 ml που χορηγούνται σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα: 0, 2, 6 μήνες.

Το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση. Η προτιμώμενη θέση είναι η περιοχή του δελτοειδή μυ του άνω βραχίονα ή στην άνω προσθιοπλάγια περιοχή του μηρού.