[ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΡΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Θ.Ο.Υ.)]

Για περισσότερα από πενήντα χρόνια, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) είναι στη διάθεση των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση το τέλος των αναπαραγωγικών ετών.

Αρχικά, προσφέρθηκε ως μέσον ανακούφισης από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης – εξάψεις, νυκτερινές εφιδρώσεις, ξηρότητα του κόλπου και συμπτώματα από το ουροποιητικό. Όμως, καθώς αυξανόταν η εμπειρία μας με την Θεραπεία Ορμονικής Yποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.), μάθαμε ότι η θεραπεία αυτή προσφέρει πλεονεκτήματα πολύ περισσότερα από την ανακούφιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων. Και κάθε μέρα μαθαίνουμε περισσότερα για τα οφέλη αυτά.

Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την Θεραπεία Ορμονικής Yποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.), τόσο καλύτερα εφοδιασμένη θα είστε για να πάρετε μια απόφαση που μπορεί να επηρεάσει σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής σας. Η ενότητα αυτή, ως σκοπό να σας μιλήσει για την Θεραπεία Ορμονικής Yποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.), βοηθώντας σας αφού ενημερωθείτε, να πάρετε μια απόφαση, για το εάν η θεραπεία αυτή είναι για σας ή όχι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΡΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Θ.Ο.Υ.);

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) αποτελεί ένα αποδεδειγμένο μέσο βοήθειας του οργανισμού της γυναίκας ώστε να αναπληρώσει την οιστρογονική ανεπάρκεια χαρακτηρίζει τα μετεμμηνοπαυσιακά έτη. Συμπληρώνει τα οιστρογόνα που δεν μπορεί πλέον να παράγει ο οργανισμός.

Οι ορμόνες υποκατάστασης δρουν επί πολλών ιστών του σώματος και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων υγείας που συνδέονται με την έλλειψη των οιστρογόνων.

Η χρησιμοποιούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) είναι διαθέσιμη σε μια ποικιλία δοσολογικής ισχύος και σχημάτων. Τα σχήματα της χρησιμοποιούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) αποτελούνται μόνο από οιστρογόνα ή οιστρογόνα και μια άλλη γυναικεία ορμόνη, ένα προγεσταγόνο.

Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν σχήματα μόνο με οιστρογόνα για γυναίκες οι οποίες υπέστησαν υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) και συνδυασμούς οιστρογόνων / προγεσταγόνου για γυναίκες των οποίων η μήτρα δεν έχει αφαιρεθεί. Τα προγεσταγόνα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την υπερβολική ανάπτυξη της εσωτερικής στοιβάδας της μήτρας (υπερπλασία ενδομητρίου), και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας συνδυασμός οιστρογόνων / προγεσταγόνου θεωρείται καταλληλότερος για γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση μήτρας.

Τα συνηθέστερα συνταγογραφούμενα σχήματα χρησιμοποιούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) δίδονται περιληπτικά στον παρακάτω πίνακα. Κάθε ένα από τα σχήματα αυτά είναι διαθέσιμο σε μια ποικιλία δοσολογικής ισχύος, γεγονός που βοηθάει την προσαρμογή της χρησιμοποιούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) στις προσωπικές ανάγκες μιας γυναίκας.

Η χρησιμοποιούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) λαμβάνεται συνηθέστερα ως δισκία, αλλά είναι διαθέσιμη επίσης ως δερματικά αυτοκόλλητα (διαδερμική μορφή), ως ενέσιμα και ως κολπική κρέμα.

Οστεοπορωση | προληψη οστεοπορωσης | θεραπεια οστεοπορωσης | μετρηση οστικης πυκνοτητας | θεραπεια ορμονικης υποκαταστασης | κινδυνοι οστεοπορωσης | ακρατεια