[ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΣΚΗΣΗ]

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Πολλές γυναίκες κατά τα διάρκεια της εγκυμοσύνης, παραμελούν τον εαυτό τους και γίνονται παχύσαρκες, προκαλώντας πρόβλημα στον εαυτό τους αλλά και στο έμβρυο. Η καθιστική ζωή, η λανθασμένη διατροφή και η αποφυγή της σωματικής άσκησης επιβαρύνουν τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.

Η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή εξασφαλίζουν σωστή ψυχική και σωματική προετοιμασία δηλαδή έναν άνετο τοκετό με πολύ ελαττωμένους και υποφερτούς πόνους.

Η ποιότητα και η ποσότητα των τροφών επιδρούν όχι μόνο στην υγεία της μέλλουσας μητέρας, αλλά και στο έμβρυο. Μια γυναίκα με κανονικό βάρος πρέπει να πάρει μέχρι να τερματίσει η εγκυμοσύνη της ΤΟ ΠΟΛΥ 12 ΚΙΛΑ! Αντιθέτως αν η γυναίκα ξεκινά την εγκυμοσύνη της υπέρβαρη, θα πρέπει να πάρει ΜΟΝΟ 7-8 ΚΙΛΑ.

Να θυμάστε ότι πρέπει να τρώτε για δύο αλλά ΟΧΙ ΟΣΟ ΔΥΟ.

Μια ήρεμη και σε λογικά χρονικά πλαίσια σωματική άσκηση, χωρίς βίαιες ασκήσεις, θεωρείται ευεργετική για τις περισσότερες γυναίκες. Μετά τον τοκετό σας δεν θα είναι πάντα εύκολο και εφικτό να χάσετε τα περιττά κιλά σας εύκολα. Το θέμα του βάρους σας καθώς και η μέτρηση της πίεσης είναι κάτι που μας απασχολεί σε κάθε ραντεβού, αφού κάθε φορά θα ελέγχουμε και τα κιλά αλλά και την πίεσή σας.

Παράδειγμα διαιτολογίου για υγιεινή διατροφή:

  • ΠΡΩΙΝΟ
    • 1 φρούτο, 2 φέτες ψωμί (μαύρο)
    • 1ποτήρι γάλα 2%
  • ΠΡΟΓΕΥΜΑ
    • 1 ποτήρι γάλα 2% ή 1 χυμό πορτοκαλιού
  • ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
    • 120γρ. ψάρι, ή κοτόπουλο, ή κρέας ή όσπρια
    • 100γρ. λαχανικά βρασμένα 100γρ. ωμά σαλάτα ή 100γρ.ρύζι ή κριθαράκι ή μακαρόνια ή χυλοπίτες
    • 2 φέτες μαύρο ψωμί
  • ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
    • 1 γιαούρτι ή ένα φρούτο
  • ΔΕΙΠΝΟ
    • 120γρ. ψάρι ή κοτόπουλο
    • 100γρ. πατάτες βραστές
    • 100γρ. σαλάτα
    • 30γρ. τυρί φέτα
  • ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΝΟ
    • 1 ποτήρι γάλα 2%

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΑΣΚΗΣΗΣ:

  • Πολύ αργό μάσημα των τροφών
  • Στα κύρια γεύματα, πάντα σαλάτα με λίγο λάδι, κρέας, πουλερικά, ψάρια ψητά ή βραστά σε μερίδες εστιατορίου και μικρά πιάτα. Όσπρια, κηπευτικά μαγειρεμένα με λίγο λάδι.
  • Στα κύρια γεύματα, τρώτε πρώτα τη σαλάτα
  • Το δείπνο να λαμβάνεται τουλάχιστον 3 ώρες προ του ύπνου και να μην είναι δύσπεπτο (π.χ. πίτσα).
  • Ελεύθερη κατανάλωση σε: λάχανο, μαρούλι, κολοκυθάκια, ραπανάκια, χόρτα, κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότα
  • Μέτρια κατανάλωση σε: ζυμαρικά, πατάτες, όσπρια.
  • ΗΜΕΡΗΣΙΑ maximum κατανάλωση σε ντομάτες: 2
  • ΗΜΕΡΗΣΙΑ maximum κατανάλωση σε ψωμί: 2 φέτες
  • ΗΜΕΡΗΣΙΑ maximum κατανάλωση φρούτων: 2 ροδάκινα ή τα αντίστοιχά τους θερμιδικά.
  • ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΕ ΛΑΔΙ (κατά προτίμηση ελαιόλαδο): 2 κουτάλια σούπας
  • Maximum κατανάλωσης θερμίδων 2000 / ημέρα
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ η κατανάλωση ζάχαρης, παγωτών, γλυκών, ξηρών καρπών, αναψυκτικών (πλήν των diet), βουτύρου και παραγώγων, φαγητών από fast – foods κλπ, snacks πάσης φύσεως κατηγορίας και παρασκευής (π.χ. γαριδάκια, τσιπς), τηγανητών.
  • Στοπ στη χρήση ασανσέρ για ανεβοκατέβασμα ορόφων
  • Ημερησίως περίπατος

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΚΙΛΑ

Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να πάρετε πολλά κιλά κατά την εγκυμοσύνη σας, είναι καθαρά ιατρικοί και όχι αισθητικοί. Αφορούν δηλαδή αποκλειστικά την υγεία σας και πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό. Όσο και αν σας ακούγεται περίεργο, η υπερβολική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, ή και σε προεκλαμψία, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση, πρήξιμο, και παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα, κατάσταση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τη δική σας ή και του εμβρύου

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Επειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η φυσική ανοσία που έχετε ως προς τις λοιμώξεις τείνει να ελαττώνεται, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προφυλαχθείτε μήπως πάθετε λοιμώξεις από σαλμονέλλα ή λιστέρια.

Γι’ αυτό το σκοπό, θα χρειασθεί να πάρετε έκτατα προστατευτικά μέτρα σε σχέση με την υγιεινή και την προετοιμασία της τροφής σας και να αποφεύγετε τις τροφές που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με παρόμοια μικρόβια ή τοξίνες μικροβίων.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

  • Να αποφεύγετε τα μαλακά τυριά (που ίσως παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα) και όλους τους τύπους “πατέ”.
  • Το κρέας που θα τρώτε θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο, τα λαχανικά πολύ καλά βρασμένα, και οι σαλάτες πολύ καλά πλυμένες. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς το χοιρινό κρέας.
  • Προσέξτε τα έτοιμα ή τα κατεψυγμένα φαγητά, και ιδιαίτερα τα κρέατα. Όλα θα πρέπει να ζεσταίνονται καλά σε θερμοκρασία βρασμού. Πάντοτε να φυλάτε σε ξεχωριστά μέρη του ψυγείο σας τα μαγειρεμένα από τα ωμά κρέατα.
  • Να πίνετε μόνο γάλα που έχει παστεριωθεί, ή έχει αποστειρωθεί, ή έχει τη σφραγίδα UHT (δηλαδή έχει υπερθερμανθεί).